Guide… sådan bruges NAS som MySQL server til HRD log

Efter at have fået A licens, og adgang til at køre HF, skulle jeg nu for alvor have gang i en logbog. Jeg blev anbefalet at bruge den indbyggede i Hamradio Deluxe, da den var nem at bruge, og kunne snakke sammen med resten af mit setup.

Jeg fik installeret HRD v.5 beta og begyndte at køre lidt phone på hf. Efter at have kigget lidt på mulighederne i HRD LOG fandt jeg ud af at man kunne have loggen liggende på en MySQL server, hvilket i mine øre sagde bedere perfomance ved søgninger, og nok mere stabilt en en access db. Men også flere muligheder, bla. Kan man lave udtræk af MySQL via PHP, og så præsentere det på et website.  Nå men igang med at konsultere min ven google, og der var ganske rigtig mange som bruger en MySQL server til deres log, der var også mange guider til hvordan man installere MySQL under windows. Dette var jeg ikke så vild med, jeg syntes ikke at der ville være nogen ide i at have loggen liggende lokalt på min radio pc. Og hvad nu hvis den går ned.. så har jeg mistet min log. Naah det var ikke helt den rigtige løsning for mig.. hov har jeg ikke en NAS stående at køre.. nåå jo så kan jeg jo lave backup over på den.. super smart, så ligger det på 2 spejlede diske (raid 1). Se det kunne jo være en mulighed… nææ hov der er da noget med at min nas kan køre som MySQL server, og hoste website etc…  Ind på producentens hjemmeside og læse, jeg har en Synology NAS, der var et helt afsnit under FAQ om hvordan man aktivere MySQL delen på NAS’en super smart… Det eneste jeg skulle var at aktivere webserveren på min NAS og downloade phpMyAdmin (et web administrations modul til MySQL) som sagt så gjort, og i løbet af ingen tid havde jeg nu en MySQL servere og tilmed på en lille NAS med en linux kerne som bare står og køre.

Nu skulle jeg jo så have oprettet en database til min log, det er super nemt i phpMyAdmin, på forsiden er et felt hvor man kan skriven navnet på den database man vil oprette. Se venligst billede fig 1

(FIG 1)

Jeg valgte at kalde min database for HRD_LOG for mig et meget sigende navn. Efterfølgende oprettede jeg en bruger som skulle have adgang til min database, således at jeg ikke skulle logge på databasen med brugeren Root hver gang. Root svare til Administrator på en Windows maskine. Efter at have oprettet en bruger og givet brugeren adgang til databasen, var jeg næsten klar.
Det eneste jeg manglede var faktisk at installere en ODBC connector, nu spørger du nok og hvad er det så for en fisk, ja det er en plugin til Windows så man kan kommunikere med forskellige databaser.

Jeg hentede den sidste nye MySQL odbc connector på flg link: http://www.mysql.com/products/connector/

Her efter var det bare at trykke nexst.. nexst.. nexst, og så var den installeret. Her efter var der blot tilbage at sætte en DSN (Databse Source Name) op i ODBC administratoren, denne finder du på under indstillinger > kontolpanel  >administration og Datakilder (ODBC), der er også en genvej i HRD-LOG under tools  ODBC administrator.

 

Her vælger man fanen  Bruger DSN og tryk så på tilføj, nu kommer der en lang liste med forskellige database forbindelse man kan oprette, her vælges så MySQL , nu skal man konfigure hvordan windows skal forbinde til Mysql serveren se fig 2

(fig 2)

 

Her har jeg i DSN Data source Name, valgt at kalde det HRD_LOG i det at man kan have adgang til flere servere eller databaser.Description , en sigende tekst.
TCP/IP server, har jeg skrevet ip-adressen på min NAS, man kan også skrive host navnet.
User, den bruger man har oprettet og givet tilladelse til at skrive til databasen.
Password, det password man har givet brugeren,
Database, her vælger man sin database.

Her efter trykker man test, for at teste forbindelsen er i orden, er den det kan man nu lukke ODBC administratoren ned og gå direkte i gang med  at konfigurere HRD-LOG til  at bruge min database på MySQL serveren (min NAS).

I HRD-LOG vælger du Tools >Configure > Logbook > Databases

Her trykkes på  add, og nu udfyldes felterne med de oplysninger vi har. Fig 3

fig 3

Titel, noget sigende eks. My Logbook MySQL

Description, en sigende beskrivelse.
Under Data Sources vælger man sin ODBC forbindesle man før oprettede, i dette tilfælde HRD_LOG
Username, er igen brugeren vi oprettede med adgang til databasen,
Password er det password som vi gav database brugeren.

Her efter er det blot at trykke OK,  Flyt herefter din Mysql database op som nummer 1.

Her efter er det blot at importere de qso’er man har liggende i den gamle access database (hvis man altså har nogle)

Et lille råd er at lade access databsen blive liggende, da jeg oplevede en fejl i dm780 med at den ikke kunne finde min logbog, efter jeg så tilføjede en tom access databse og valgte at dm780 skulle bruge min mysql log så virkede det.

Leave a comment